Universiteit, Alle Universiteiten met Steden Uiteengezet | UniversiteitStudie.nl
Universiteit

Nederland telt 14 universiteiten, Wetenschappelijke Onderwijs Instellingen (WO), waar onderwijs gegeven en onderzoek verricht wordt. Zie hieronder.
Nederland telt naast 10 algemene georienteerde universiteiten, 3 technische universiteiten. Op de 10 algemene universiteiten wordt er algemene theoretische wetenschappen bedreven. Er is geen focus op het toepassen van het te verkrijgen theoretische wetenschappelijke kennis.
Naast het te verkrijgen abstracte theoretische wetenschappelijke kennis, zoals op een algemene universiteit, wordt de nadruk bij een Technische Universiteit gelegd op het ontwikkelen van toepassingen voor de verkregen wetenschappelijk theoretische kennis in het Technische Domein. Het creatief oplossingen bedenken en implementeren in het Technische Domein van problemen. De verkregen abstracte theoretische wetenschappelijke kennis wordt tastbaar gemaakt. Hierdoor ontstaan Spin Offs, technische ondernemingen, van deze 3 TU's; Technische Universiteiten, te weten; Technische Universiteit Delft (TUD), de Technische Universiteit Eindhoven (TUe) en Universiteit Twente (UT).
De Wageningen Universiteit richt zich op Voeding en leefomgeving, nochtans bekend als Landbouw Universiteit. De te verkrijgen wetenschappelijke kennis wordt hier gebruikt in het Argrarische en VoedingsSector.
Er is een Open Universiteit voor afstandonderwijs. In verschillende grote steden zijn studiecentra gevestigd.
Verder zijn er 8 universitaire medische centra welke gekoppeld zijn aan een algemeen georienteerde universiteit. In deze medische Universitaire Centra wordt er medici opgeleid en wetenschappelijke onderzoek verricht.
Op technische universiteiten worden er studies gegeven die tevens gevolgd kunnen worden op andere universiteiten, vice versa. Soms met net een andere benadering en ander vakinhoud. Zie deze website welke studies je kan volgen op welke universiteiten.

Naast deze universiteiten zijn er tevens instituten die academische, die niet reguliere voltijdse, niet door de overheid bekostigde, opleidingen aanbieden, welke tevens gecertificeerd zijn door Overheids aangestelde bedrijven. U kunt deze opleidingen van deze Instituten hier vinden.

Algemene Universiteit

Vrije Universiteit VU Amsterdam