Exchange Student Guide | UniversiteitStudie.nl | Actief StudentenLeven
Exchange Student Guide

Cultuur     Wonen     Studentenstad     Vereniging     Uitgaan     Werk - Int     Werk - Int2

Wonen in Nederland als Exchange Student

Als gangbare exchange student hebt je de mogelijkheid om een studentenkamer te regelen via de studentenwooncorporatie waarmee jouw onderwijsinstelling, zoals de Hogeschool of Universiteit een relatie heeft. Tevens kan op deze studentenportaal onder het kopje 'StudentCity' onder het paragraph 'Wonen' lezen waar je een Studentenkamer vinden of ervoor inschrijven.
Mocht je een PhD student of in gewoon Nederlannds Promovendus (Doctoraat 'Student' Onderzoeker) zijn dan bestaat er nog een andere mogelijkheid, als je een inkomen hebt die onder sociale inkomengrens valt, in te schrijven voor een sociale huurwoning bij tal van de bestaande wooncorporaties in Nederland.
Universiteiten en studentenwooncorporaties hebben voor PhD Studenten, Doctoraat onderzoekers/studenten tevens studentenkamers of studentenwoningen.

StudentenKamers zijn niet overal even makkelijk te vinden in als in elke StudentenStad. Het is niet overal even betaalbaar voor elke student.
In de randstad zijn de studentenkamers over het algemeen duurder dan buiten de randstad. Het kosten lopen uiteen. Het loont vaak voor de meeste studenten om thuis bij je ouders te blijven wonen als je in de buurt van je Hogeschool woont. Je zal dan meer een huiselijke 'studentenleven' hebben dan wanneer je niet op kamers hebt gewoond in een echte studentenhuis met gezellige leuke huisgenoten. Het heeft voordelen als samen in een studentenhuis te wonen met 'studiegenoten'.

Living in the Student City

How do you want to live as a student?

Do you need a lot of support and guidance, with a lot of contact with your family and your home base. Or are you independant and do you let yourself fully immerse in the new situation in your new location to fully enjoy yourself in your new student life. Concerning housing there are many possibilities to choose from. You can either get a room in a cosy house for students or for instance get an indenpendant appartment for yourself as will be mentioned below. There are studenthouses for instance with a shared kitchen, bathroom, toilet, livingroom, shed. Independant appartments have their own entrance, front door, kitchen, living and bathroom and shed.

Possible Forms of Living as a Student:

a) Non-Independant Student rooms, some possibities:
- in a Student House,
- in your parents' house,
- at your family's place,
- at landlord's place,
- buy/rent a house and get room mates,
- in a anti-squating building,
- sublet rooms,
- shared (facilities) 'independant' student rooms (cummunity).

b) Independant Student Rooms, Some possibilities:
- from the University Housing Office,
- from Student Housing Office,
- from Housing Corporations,
- from private Landlord,
- buy and share together a building or house.

What should you do to get a room or an appartement?

- Go to a room visiting evening ('hospiteeravond') in a Student House,
- get a room via a Student fraterity club,
- register with the (Student) Housing Corporation,
- rent or buy from a private person,
- switch a room or house,
- 'kamerhoppen' room switching system,
- get a subletted room,
- get noticed if you want a room via pinboards in supermarket, university, websites, etc,
- leave your mother or father at home when going to a Visits 'hospiteeravond', room mates do not want mama's or daddy's boy/girl, but they want a grown up cool room mate.

In the summer tend to be very busy in the student housing market. If start early looking for a room, before the summer holiday, will increase your chance to get your room before you start your study. In a room visiting evening, the so called 'hospiteeravond', your new possible room mates votes for their new room mate. If you are invited to visit a student or fraternity house just be yourself. This will enhance the chance to get your room with the room mates that suits you the best. You can sign in at a (student) housing corporation to get room or a appartment. Alternatively is to rent or buy a room or appartment from a private person. Rent or purchase a house or appartment to share with room mates might be benificial.
If your looking for a temporary accomodation, like anti-squating building, you have less rights than you rent from a housing corporation. It is possible to you have to leave you accomodation within 2 weeks after notice. Some housing corporation also have temporary accomodation which have better right for renters. 'Kamerhoppen' is room switching system of Kences, Organisation for Student Housing Corporations. This is for students which already have a room and temporary leave to another place for study, traineeship or thesis research or project.
Students staying longer than 3 months at his room address is required to register his recidence address in the city.

Voorrang StudentenKamer

Voor de nieuwe studenten gelden per Studentenstad een voorrangsregeling voor een studentenkamer. Meestal moet de reistijd van het woonadres tot de Hogeschool of Universiteit een bepaalde tijdsduur hebben. Een ander mogelijke criteria is de afstand van het huidige woonadres tot jouw onderswijsinstelling, welke gemeten wordt aan de hand van de postcodes.
Voor Topsporters kan ook voorrangsregels zijn bij jouw onderwijsinstelling. Bij jouw sportbond kan je eventueel ook terecht om na te gaan of zij ondersteuning bieden bij het helpen vinden van een studentenkamer of het bieden van een studentenkamer.

Om in aanmerking te komen voor een voorrangsregeling dien je vroegtijdig je aanvraag in te dienen.

• Do 19 September 2019

3.93.75.30